Namazlarda Surelerin Okunuş Sırası

Namazlarımızda hepimizin bildiği gibi Kur’an-ı Kerim’den bir kaç ayeti kerime yada sure okumak namazın içindeki farzlarından birisidir. Kıraat da denilen bu bölümde namazımızda fatiha suresinden sonra zammı sure okumak farzdır. Bir çoğumuz Kur’an-ı Kerim’de belli başlı bir kaç sure biliyoruz. Peki ama bildiğimiz bu surelerin namalarımızda okumamız için bir sıralaması olduğunu biliyormuydunuz? Hangi sure hangi sıralamada okunur? Bu sıralamanın önemi nedir? Bilmeyenlerimiz için namazlarda surelerin okunuş sırası konusuna ışık tutuyoruz.

Bir çoğumuz namaz sureleri olarak yaklaşık  10 adet namaz sureleri diye bildiğimiz Kur’an-ı Kerim’den kısa sureler biliyoruz.  Bunları herkes o an ki ruh yapısına göre ya da o an aklına gelen ilk sureyi okuyor. Bazen birinci rekatta okuduğu sure sonundu rekatta okuduğu sureden sonra geliyor, ama bunun farkında değil. Peki ama bu sıralamayı belirleyen etkenler neler?

Namazlarda Surelerin Okunuş Sırası

Kur’an- ı Kerim’de birinci sure olan fatiha suresinden son sure olan nas suresine kadar bir sıralama vardır. Bu sıralamada bildiğimiz 10 adet namaz suresine göre sıralaması şu şekildedir.

  1. Fil Suresi
  2. Kureyş suresi
  3. Maun suresi
  4. Kevser suresi
  5. Kafirun Suresi
  6. Nasr Suresi
  7. Tebbbet Suresi
  8. İhlas Suresi
  9. Felak Suresi
  10. Nas Suresi

İkinci rekatta okunan surenin ilk rekatta okunan sureden hep sonrasında olması gerekmektedir. Yani ilk rekatta okunan sure maun suresi ise ikinci rekakta okunan sure fil suresi ya da kureyş suresi olamaz. Bu kurala uymamak mekruh kabul edilmektedir. Namazlarda surelerin okunuş sırası için belirlenen kuralları şu şekilde özetleyebiliriz.

1- Birinci rekatta okunan sure, ikinci surede okunan sureden önce gelmelidir. Yani ilk rekatta okunan sureden sonra hiç sure atlamadan sırasıyla okunmalıdır.

2- Eğer ilk rekatta okunun surenin bir sonrasındaki sureyi bilmiyorsanız sadece bir sure atlayarak okunamaz. Bu şekilde eğer bir sonraki sureyi bilmiyorsak bir adet sure atlanmamalı 2 yada 3 adet sure atlanarak okunmalıdır.

3- Birinci rekatta okunan sure ikinci rekkatta okunan sureden 2 ayetten daha kısa olmalıdır.Örnek verecek olursak fil suresi 5 ayetten oluşurken maun suresi 7 ayetten oluşmaktadır.

4- Okuma sıralaması yukarıdaki sıralamada yukarıdan aşağıya doğru yapılmalıdır. Yani fil suresinden başlayıp nas suresine doğru gidilmelidir. Bu nedenle nas süersinden sonra hiçbir sure okunamaz.

Yukarıdaki kural uymamız icin bu sureleri ezbere bilmeliyiz. Sizlerde bu sıralamalara uymak istiyorsanız sitemizde bulunan namaz sureleri ni ezberlemeye özen gösteriniz.

Bu bağlamda şu şekilde bir tablo yapmak doğru olacaktır.

1.Rekat fil suresi okunabilir. 2. rekatta  Kureyş okunur(Kesinlikle maun suresi okunamaz.) 3. Rekatta maun suresi okunabilir(Kesinlikle  Kevser suresi okunamaz). 4. Rekatta Kevser suresi okunabilir.(Kesinlikle Kafirun suresi okunamaz.

Değerli mümin kardeşlerim hayatımızı mümince yaşamak için bizler islamın şartlarından olan namazlarımızı düzgün bir şeklide kılmalıyız. Bu sebeple namazlarda surelerin okunuş sırası çok önemlidir.

6 YORUMLAR

  1. İnsan gerçekten de dünya nimetleri aklında kalırken böyle önce detaylar aklında kalmıyor namaz kılarken şeytan aklımıza binlerce şey getiriyor bunlar aklımızda kalmıyor

    • Aklımızda kalması gerekiyor canım kardeşim çünkü namazlarda süre sıralamasına uymak namazın olmazsa olmazlarından birisidir. Hiç bu konu hakkında bilgisi olmayanlar yine iyi ancak bu konuyu bilen bir kişinin bu kurala uyması gerekmektedir. Selam ve dua ile.

  2. Selamün aleyküm hocam şimdi ben bu bahsetmiş olduğunuz süreleri fazla bilmiyorum ve namazımada yaklaşık olarak 1,5 ay oldu başlayalı normal namazımı kıldıktan sonra arkasından kazalarımıda kıliyorum öncelikle bunu belirtmek istiyorum hocam soruma gelince dediğim gibi ben sadece namaz surelerinde eksiğim var ve inşallah onları da tamamlamaya çalışıyorum fatiha arkasından 1 inci ve 2 inci rekatlarımda ihlas ve kevser okuyorum 3 üncü ve 4 uncü rekatlarımda felak ve nas sürelerini okuyorum acaba yüce rabbim namazlarımı kabul buyururmu. Yoksa kıldığım namaz mekruhmu sayılır açıklamalarınız için şimdiden tşk ederim allah’ın selameti ve merhameti üzerinize olsun selamün aleyküm hayırlı geceler.

    • Bülent kardeşim.cenab-ı Allah merhameti sonsuz ve bağışlayıcı olarak bilinir. Sen bildiğin şekli ile namazını kılmaya devam et. Allah kıldığın namazları kabul edecektir. Namazının mekruh olması gibi bir durum söz konusu olamaz. Yine de em kısa zamanda yeni süreler öğrenmeye çalış. Allah yar ve yardımcın olsun. Selam ve dua ile.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yazılar