Namazın Farzları Nelerdir?

Namazın Farzları

Namazın dinimizdeki yerini bilmeyeniniz yokturdur heralde. Namazımızı huşu içinde kılmak için elimizden geleni yaparız. Namaza başlamadan önce yapmamız gereken işlemler bulunmaktadır. Bunlara namazın farzları denilmektedir.Ve bunlara uymadığımız takdirde namazımız kabul olmayacaktır.Kendi arasında ikiye ayrılmaktadır.

Namazın Dışındaki Farzlar(Namazın Şartları)

Namazın dışındaki fazlar;namaza başlamadan yapmamız gereken farzlardır. Bunlara namazın şartları da denilir. Namazın dışındaki farzlar 6 adettir ve mutlaka namaza başlamadan yapılması gerekir.Aksi takdirde dini kurallar çerçevesinde namazlarımız kabul olmaz.

1.Hadesten Taharet

Gözle görülmeyen pisliklerden temizlenmektir.Genel olarak vücudumuzun namaz kılacak duruma getirilmesidir.Bunlar abdest almak veya cünup halde ise gusül abdesti almak denilebilir.

Hadesten taharet için insanın abdest alması gerekir.çünkü bildiğiniz üzere namaz kılmak için olmazsa olmaz şartlardan biriside abdest almaktır. Çünkü insan namaz kılarken Allah(c.c) ‘ın karşısına çıkar ve ona dualarını iletir. Ondan yardım ister ondan isteklerini iletir.

Hadesten taharet namazımızın olmazsa olmazıdır. Ancak bir müslüman sadece namaz kılarken değil tüm hayatında temiz olmalıdır. Bu müslümanın en olmazsa olmaz özelliklerindendir. Müslüman temiz,ahlaklı ve çevresine örnek bir insan olmalıdır.

2.Necasetten Taharet

Gözle görülen pislikleren temizlenmek demektir. Müslüman insan namazında ve namazın dışında her zaman temiz olmalıdır. Fakat namazında ekstra temiz olmalıdır. zira namazını kılarken Allah(c.c)’ın karşısına çıktığını unutmamalıdır. Bu yüzden müslümanlar namazını kılarken üzerine giydikleri kıyafetlerden tutunda,namaz kılarken durdukları yere kadar temiz olmalıdır. Belki bu sebepledir ki namaz kılarken birçoğumuz namazı için evimizin bir kenarında bulunan seccadelerimiz kullanırız. Bu seccadelerimize çok fazla özen gösteririz.

Namaz kılarken müslümanın vücudunda da herhangi bir pislik olmamalıdır. Bu sebeple her namazdan önce abdest almak daha faziletli bir davranıştır. Eğer tüm bu mevzulara uyarsak Allah’ın namazlarımızı kabul etmesini dilemekten başka elimizden birşey gelmez.

3.Setrü’l Avret

Geldik namazın farzları konumuzun 3. alt başlığına. Evet avret yerlerinin örtünmesi olarak türkçeye çevirebileceğimiz bu farzımızı kısaca açıklamak gerekirse, avret yerlerinin örtünmesi demektir. Namaz kılarken insanın avret yerlerini örtmesi gerekmektedir. Peki nedir avret yerleri? Bunlar erkekten ve kadında avret yerleri diye ayırmak gerekir. Erkekte avret yerleri diz kapagı ile göbek deliği arasında kalan yerler olarak sınıflandırabilirz. Bu yerlerin namaz sırasında ve namaz sırası olmasa bile kapalı olması gerekir.Ancak namazımız sırasında bu yerlerin açık olması namazımızın kabul olmamasına delalet edilmiştir.

Kadınlarda ise bu kısımlar biraz daha fazladır. Zira böyle olmasıda gerekmektedir. çünkü kadınlarımız ekstra olarak namahremdirler. Bu nedenle kadınlar için el,yüz ve ayak dışındaki her yerin kapalı olması gerekmektedir.

4.İstikbali Kıble

Namaz kılarken yönümüzü kıbleye çevirmektir. Bu nedenle namaz kılarken yönünü yaklaşık olarak 45 derece kıbleden başka yöne çeviren kişinin namazı kabul olmaz. Zira teknolojinin altın çağını yaşadığımız şu günlerde akıllı telefonlarımızda bulunan birçok uygulama bizler için kıbleyi tam olarak bulmaktadırlar. Bunlara en güzel örnek olarak geçen hafta sizler için incelemesini yaptığımız haftanın islami mobil uygulaması ezan vakti pro adlı uygulamamızda bulunan kıble modülü çok güzel bir örnek olabilir.

5.Vakit

Namaz günün belirli vakitlerinde yerine getirilmesi gereken bir ibadettir. Bu nedenle ülkemiz dahil birçok müslüman ülkede günde 5 vakit olarak kılınan namaz için ezanlar okunmakta ve bizleri namaz için hem uyarı hem de namaza çağırıcı nitelik göstermektedir. Namazlarımızı günlük olarak bulunduğumuz şehire göre kılmamaz gerekmektedir.Aşağıdan sizde bulunduğunuz ili seçerek namaz vakitlerini bulabilirsiniz. Eğer namazımızı unutma veya uyuma gibi sebeplerle vaktinde kılamazsak daha sonra kaza etmemiz gerekir. Ancak eftal olanı namazımızı vaktinde ve düzgünce kılmaktır.

6.Niyet

Namazımızı kılarken niyet etmektir. Namaz kılarken ettiğimiz niyetleri hem ağız ile söyleyip hem de kalb ile tasdik etmemiz gerekmektedir. Namazlarımız için edeceğimiz niyetler kalbten ve içten olmalıdır. Ayrıca namazlarımızın kabul olması için Allah’tan dilemektir. Kıldığımız namazın hangi namaz olduğunu bildirmektir.Örnek vermek gerekirse; Yönüm kıbleye kıblem kabeye Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya gibi. Eğer niyet ederken cemaatle namaz kılıyorsak niyetimizin sonuna uydum hazır olan imama diye eklemek zorundayızdır. Örnek verirsek Yönüm kıbleye kıblem kabeye niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını kılmaya uydum hazır olan imama diye niyet etmemiz gerekir.

Namazın İçindeki Farzlar

Namazın içindeki farzlar;namazımızı kılarken namazın içinde uymamız gereken farzlardır. Bunlar 6 adettir.

1.İftidah tekbiri

İftidah başlamak demektir.Namaza başlarken alınan tekbire denilir.Her namaza başlarken aldığımız “Allahu ekber” tekbiri iftidah tekbiridir.Namaza başlarken tekbir alıp ellerimizi kulaklarımıza götürmemizi ifade eder.

2.Kıyam

Gücü yetenlerin namazlarını ayakta durarak kılmasıdır. Bu nedenle namazda fatiha ve zammı süre okuyana kadar ayakta durmamızı ifade eder. Eğer kişinin ayakta duracak hali yoksa herkes durumuna göre yatakta veya gücünün yettiği şekilde namazının kılabilir.Şüphesiz ki dinimiz kolaylıklar dinidir ve bu nedenle Allah bizlere namazlarımızı kılarkende bir sürü kolaylıklar nasip eylemiştir.

3.Kıraat

Namazda Kuran okumak demektir.Namazda kuranı kerimden kısa süre ve ayetler okumayı tarif eder. Bu okumayı namazın kıyam kısmında yapmamız gerekmektedir. Okumamız gereken sürelerin en başında burada sizler için anlattığımız fatiha süresi gelmektedir.Daha sonra ise zammı süreler okumamız gerekmektedir.

4.Rükü

Kıraat tan sonra eller dizlere bağlanacak şekilde eğilmekten ibarettir. Bu kısımda eğilirken Allahu ekber diyerek eğililir, daha sonra eğilmiş durumdayken en az  3 defa “Sübhâne rabbiyel-azîm” ( Pek büyük olan Rabbim, her türlü noksanlıklardan beridir, münezzehtir.)”denilir. Peygamber efendimiz bu kısımda bazen dua okumaktanda çekinmediğini belirtmiştir. Rüküdan kalkarken “Semi’allahü limen hamideh” denilir ve ayakta iken “Rabbenâ lekel-hamd”diyene kadar beklenir. Daha sonra Allahu ekber diyerek secdeye varılır.

5. Secde

Rükü dan sonra eller,diz kapakları ve alnı yere koyarak yere kapanmaktır.Bu kısımda Allah için secde ederiz.Çünkü önünde eğilmemiz gereken ve secde edebileceğimiz tek varlık Allah’tır. Secdede 3 defa “Sübhâne rabbiyel-a’lâ” diyecek kadar beklemek farzdır. Daha sonra Allahu ekber denilerek kalkılır. Secdede alnımızın yerin sertliğini hissetmesi gerekmektedir. Eğer cemaatle kılınıyorsa ve yer sıkıntısı yaşanıyorsa cemaatten önümüzdeki kişinin sırtına secde etmemizde herhangi bir sakınca yoktur.

6.Kade-i Âhire

son oturuş demektir. Namazın son oturuşunu belirtir. Namazda Ettehıyyatüyü okunacak kadar okumaktır. Bu kısımda ettehıyyatü okunduktan sonra Allahümme salli ve Allhümme barik daularınıda okumamız gerekmektedir. Daha sonra ise sağımıza ve solumuza “essalamü aleyküm ve rahmetüllah” diyerek selam vererek namazımızı bitirmiş oluruz.

Değerli mümin kardeşlerim Allah inşallah namazlarımızı namazın farzları na uyarak kılmayı bizlere nasip eylesin. Son maddemizi de ekleyerek namazın farzları konumuzu burada bitirmiş oluyoruz. Kıldığımız namazların kabul olması dileklerimizle .Allah  yar ve yardımcımız olsun.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yazılar