Peygamber Efendimizin Banyo Adabı

Bizlere her konuda örnek olan peygamber efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v) ‘in banyo adabı nasıldı? Bilinen yönleriyle efendimizin banyo adabı ve islamda banyo adabı konusunu araştırdık.

Dinimiz müslümanın sadece namaz kılarken değil hayatının tüm safhalarında temiz olmasını istemiştir. Hayatının her anında bizlere örnek olan peygamber efendimiz ise bizlere banyo adabı ile ilgili nelere dikkat etmemiz gereken konuları hadisleriyle bizlere anlatmaya özen göstermiştir. Kadınların banyo adabı nasıl olmalıdır? Banyoda örtünmek ve çıplak olarak banyo yapmak  gibi konularda peygamber efendimiz hadis-i şeriflerinde neler söylemiştir?

Tavsiye Yazı: Peygamber Efendimizin Yemek Adabı

Maddeler Halinde Efendimizin Banyo Adabı

  • Peygamber efendimiz banyoya girerken sol ayağı ile girerdi. Bu alışkanlığı bizlerde peygamber efendimizin banyo adabı olarak uygulamalıyız. Peygamber efendimiz hayırlı işleri sağ eliyle ve sağ ayağı ile yerine getirirken temizlenmek, taharetlenmek gibi işlerini de sol eli ve sol ayağı ile yerine getirirdi. Ayrıca peygamber efendimiz banyoya girerken şu duayı okurdu:“Bismillahirrahmanirrahim, pisliklerin her cinsinden ve kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım.”
  • Peygamber efendimiz bir müslümanın sürekli Allah’ın karşısında olduğunu belirtmiştir. Bu nedenle müslümanın sürekli temiz ve gusül abdesti almış olarak durması gerektiğini belirtmiştir.
  • Efendimiz banyoda setr-i avret kurallarına uyardı. Bu nedenle gusül almak için banyoya girerken mutlaka avret yerlerini örter ve kesinlikle çıplak olarak banyo yapmazdı. Çıplak olarak banyo yapmak dinimizin banyo adabı kurallarına uygun değildir.Çıplak olarak banyo yapmak mekruh sayılmaktadır.
  • Peygamber efendimiz banyoya ilk girişinde sağ ve sol omuzlarını yıkardı.
  • Suyu kesinlikle fazla israf etmezdi. Hatta bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır.

Akarsuyun kenarında bile olsan suyu israf etme.

  • Peygamber efendimizin banyo adabı ile ilgili bizlere tavsiye ettiği en önemli hususlardan birisi de banyoda konuşmamamız gerektiğidir. Banyoda konuşmamalı Kur’an v.b şeyler okunmamalıdır.
  • Banyoda küçük veya büyük abdest bozmak peygamber efendimizin yasakladığı hususlardan birisidir.
  • Banyoya ne zaman girilmesi konusunda da peygamber efendimiz bizlere şu hususu hatırlatmıştır. Banyoya akşama yakın yada akşam ile yatsı namazları arasında banyoya girilmemelidir.

Örnek hayatında bizlere her konuyu öğreten ve bizleri kendi yaşamını örnek almamız gerektiğini vurgulayan peygamber efendimizin banyo adabı bizlere banyo adabı nasıl olmalıdır sorusunun cevabı niteliğindedir. Peki sizler banyo adabı konusunda nelere dikkat ediyorsunuz.Yorumlarınızı yazarak diğer müminkardeşlerimizin de  bu konulara dikkat etmesini sağlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yazılar