Kategoriler: Hz.MuhammedListe

8 Adımda Peygamber Efendimizin Zaman Yönetimi

Belki de en değerli hazinemiz olan zamanın yönetimi nasıl olmalıdır? Peygamber efendimizin zaman yönetimi konusunda tavsiyeleri nelerdir? Sizler için Allah Resülünün hayatından örneklerle zaman yönetimi konusuna ışık tutuyoruz.

1.Zamanın Kıymetini Bilin!

Peygamber Efendimiz(s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:“İnsanoğlu iki şeyin kıymetini bilmez: Sıhhat ve zaman.”

Değerli mümin kardeşlerim biz insanlar ne yazık ki sağlıklı iken sağlığımızın kıymetini, genç iken ise zamanımızın kıymetini bilmeyiz. Öyle ki hayatımızın en önemli en etkili zamanları olan gençlik yıllarımızı boş işler ile ziyan ederiz.

Günlük olarak sosyal medyada yada tv başında saatlerce vakit geçiririz. Ancak onun yerine kitap okumak bizlere zor gelir. Ya da kendimizi geliştirmek için yapacağımız aktiviteler bizlere zor gelirken, sosyal medyada tv yada çağımızın yeni hastalığı olan akıllı telefonlarımızda zaman kaybetmek hoşumuza gider. O halde durun ve kendinize gelin. Zaman bizim en değerli hazinemiz.

2. Kendinize Hedefler Belirleyin

Kendinize hedef belirlemek peygamber efendimizin zaman yönetimi konusunda olmazsa olmazlarındandır. Şöyle ki hedefi olmayan bir gemi nereye gideceğini bilemez ise, biz insanlarda kendimize hedef koymadığımız takdirde rüzgarda savrulan bir gemiye benzeriz. O halde kendimize hedefler belirlemeli ve bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için çaba sarf etmeliyiz. Kendimize hedefler belirlerken bunları kategorize ederek öncelik sıralaması yapmakta olmazsa olmazlarımızdan olmalıdır.

3. Planlar Kurun

Kendinize her zaman planlar kurun. Sakın ama sakın her şeyi planlayacağınızı sanmayın. Ancak planlar kurmaktan da vazgeçmeyin. Günümüzün çoğunu planlayabilirsek kendimize ayıracak zamanlar yaratmakta zamanla daha iyi yerlere geleceğiz. Şöyle ki Peygamber Efendimiz günlük yaşantısında namaz vakitlerine göre planlar yapar ve bu planları uygulamada daha başarılı olurdu. Allah Resulü kendine günlük bir rutin oluşturmuş ve bu rutinini devam ettirmek için sürekli çabalamıştır. Artık teknolojinin gelişmesi ile planlar kurmak ve bu planları uygulamak daha kolay. Unutmanız gerekenleri mutlaka not alın ve kendinize zaman planlayıcısı özelliği olan uygulamalar edinin.

4.Erteleme Hastalığını Bir Kenara Bırakın

Peygamber Efendimizin asla tavsiye etmediği şeylerin başında gelen erteleme olayından vazgeçin. Allah Resülü bir işini asla ve asla ertelemezdi. Bizler de bugünün işini yarına bırakarak ya da şu an yapacağımız işleri daha sonraya bırakarak kendimizi kandırmaktan öteye gidemiyoruz. Zamanın önemini kavramak için kendimizi kandırmaktan vazgeçelim. Sürekli erteleyerek kendimize daha fazla yük bindirdiğimizi unutmayalım. Zaman yönetimi konusunda yapılan en büyük hata hiç şüphe yok ki ertelemek, ertelemek ve yine ertelemek.

5.İşin Hayırlısını Az da Olsa Devamlı Olan Olduğunu Unutmayın

İstikrarlı olun!. Yapacağınız işlerde az da olsa devamlılığı sağlayın.

Peygamber efendimiz günlük namazını kılamayan ama geceleri nafile namazlar kılan bir gence günlük namazlarını istikrarlı kılmasının daha önemli olduğunu tavsiye etmiştir.

Günlük yapmamız gereken işleri zamanında yapmak daha önemli bir olaydır. Zaman yönetimi konusunda yapılan en önemli hatalardan biriside günlük yapılacak işleri biriktirmek ve daha sonra yapmaya çalışmak.

6.Uykunuzu Planlayın

Düzensiz uyumaktan vazgeçin ve uykunuzu planlayın. Peygamber efendimiz gibi günlük olarak uyuma vakitleriniz ve uyanma vakitleriniz düzenli olsun.Uykunuzdan taviz verin demiyoruz. Sadece günlük uyanma vakitleriniz ve yatma vakitleriniz düzenli olsun. Böylece uykunuzu daha iyi alıp günlük çalışma hayatınızda daha verimli çalışabilirsiniz.

7.Zaman Yönetimi Konusundan Korkmayın

Güne önyargılı olarak asla başlamayın. Zaman yönetimi konusundan korkmayın. Zaman yönetimi konusunda güne başlarken ön yargılı olursak inanın o gün başaracağımız işler için yada o gün yapacağımız işler için 1-0 geriden başlamış oluruz.

8. Geçmişe Takılı Kalmayın Yaşadığınız Günün Kıymetini Bilin

Geçmişe takılı kalmayın ve yaşadığınız günün yada yaşadığınız anın kıymetini bilin. Geçmişte yaptığımız hatalardan ders almak önemli ancak bu hatalara takılı kalıp kendimizi geliştirmez isek asıl sorun orada başlıyor. Asla ve asla geçmiş hatalarımıza takılı kalmayıp onları geride bırakmayı başarmalıyız.

sofu

En Son Makaleler

Duaların Kabul Olacağı Zamanlar

Dua, insanoğlunun Allah'a yakınlaşması ve O'ndan isteklerini istemesi için yaratılmış bir araçtır. İslam dininin temel…

8 ay önce

Farklı Bir Kurban Bayramı İçin 7 Madde

Büyüklerimizin ağızlarına pelesenk olmuş bir tabir var; Nerde o eski bayramlar" derler. Gerçekten de son…

10 ay önce

Rızkı Arttırmak İçin 7 Yöntem

Tüm dünya ekonomik olarak zor günler yaşıyoruz. Bir çoğumuz maddi olarak zor günler yaşarken, bazılarımız…

11 ay önce

Cennete Girmenin Yolu: 24 Hadis

Bir müslüman olarak cennete girmenin nihai hedefimiz olduğunu biliyoruz. Hepimiz bunun için çabalıyoruz ve cennete…

11 ay önce

3 Madde ile Allah’ın Dualara Cevap Vermesi

Dua müminin sahip olduğu en önemli zenginlik olmakla birlikte, en çok yanlış anlaşılan ibadetlerden birisidir.…

12 ay önce

Ruh Sağlığının 5 Anahtarı

Sosyal hayatımız, fikri ve duygusal hayatımızın her zerresi, manevi amacımız olan Yüce Allah'a kulluk etmeye…

12 ay önce