Mutlaka Uymamız Gereken Sünnetler

Sünnet kelimesi peygamber efendimizin yaşamını örnek almak ve onun yaşantısını kendi yaşantımıza uygulamak olarak açıklanabilir. Onun yaşamında yaptıkları ve bizlere de yapmamızı örneklediği sünnetler hayatımızı idare etmemizde ve hayatımızı düzene sokmada bizlere rehber niteliği sağlamaktadır. Bu gün bir çok bilim adamının kesinlikle onun yaşamında uyguladığı sünnetleri tavsiye ettiği bilinmektedir. Bu bağlamda mutlaka uymamız gereken sünnetler konusuna ışık tutmaya karar verdik.

1. Erken Yatın Erken Kalkın

Uyku düzenimiz gün içerisindeki çalışma yeteneğimiz de etkili bir şekilde yer tutmaktadır. Sabah namazından sonraki saatler günün en önemli saatleri arasında yer tutmaktadır. Sabah namazından sonra yatmamak en azından dua etmek peygamber efendimizin mutlaka uyguladığı sünnetlerden bir tanesiydi. Peygamber efendimiz(s.a.v) bu sünnetini uygulamak için gereken enerjiyi erken yatmakta bulmuştu. Çünkü bu sünneti uygulamak için belirli bir dinlenmeye ihtiyacımızın olduğu apaçık ortada değil mi?

Yapacak yüzlerce işimizin olduğunu ve erken yatmanın mümkün olmadığını söylediğinizi duyar gibiyim. Hayır mümin kardeşlerim. Yanlışı işte tam olarak burada yapıyoruz. Çünkü geç yatınca ister istemez sabahta geç kalkıyoruz. Bu bir kısır döngü. Bu kısır döngüyü kırabilirsek yani erken kalkıp işe erken başlar daha sonra ise erken yatarsak günümüzün daha düzenli olduğunu sizlerde göreceksiniz.

2.Hoş Bir Gülümsemeye Her Zaman Sahip Olmak

Peygamber efendimiz her zaman güler yüzlü olmuştu. Çünkü o insanlara her zaman iyi tarafından bakmış ve onları kıracak bir şey yapmamıştı. Zaten şu anda bir çok bilim adamının söylediği gibi gülmek vücudumuza sağlayabileceğimiz en önemli antidepresanlardan en önemlisi olmaktadır. Unutmayın gülümsemek yani tebessüm etmek bulaşıcıdır. Siz karşınızdakine gülerseniz o da size karşı nazik olacaktır.

3. Misvak Kullanmak

Mutlaka uymamız gereken sünnetler içinde belki de en önemlisi ve en sağlıklısı misvak kullanmak olmaktadır. Yine bilim adamlarının araştırmaları sonucu antibakteriyel bir kaliteye sahip olan misvak kullanmak diş sağlığımıza yardımcı olan en önemli faktörlerden birisidir.

Ayrıca peygamber efendimizin misvak kullanımı ile ilgili şu hadis-i şerifi bulunmaktadır: ”Ümmetime zorluk olmasaydı onlara her namaz zamanı misvak kullanmalarını emrederdim.”

4.Saçlarını Yağlamak

Peygamber efendimize saçlarının akı neden görülmüyor diye soran bir kişiye şu cevabı vermiştir: ”Eğer saçlarımı yağlamazsam saçımdaki beyazlıkları görürsünüz, ancak saçımı yağladığım için saçlarımdaki beyazlıklar görülmüyor. Saçları yağlama işlemi bir çoğumuzun sünnet olarak kabul etmediği bir olaydır. Ancak bu olay saçların beyazlarının görülmesini engellemek için saçları boyatmaya benzemektedir. Ancak boyatmaya nazaran saçları yağlamak, onun hem dökülmesini engellemekte hem de beyazlaşmasının görülmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda ise dinimize uygun yani abdest almaya mani bir durum değildir.

5.Yemekte 3 De Bir Kuralını Uygulamak

Resulullah (S.a.v) buyurdular ki: “Ademoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Ademoğluna belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir. Ancak [nefsinin zoruyla] illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine tahsis etsin.”

Yemek içmenin vücudumuzun ve beynimizin performansı üzerinde dramatik bir etkiye sahip olduğu  bir gerçektir. Yukarıdaki hadis-i şerifte peygamber efendimiz aşırı yemek yemenin zararlarından bahsetmektedir. Ancak yetersiz beslenmenin de insan vücuduna zararlarının olduğunu da unutmayın. Bu nedenle midemizin üçte birisini yemek, üçte birisini su ve üçte birisini de hava ile doldurmak en doğru beslenme şekli olmaktadır.

6. Ya Hayır Konuşmak Yada Susmak

Peygamber efendimiz bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ve ahiret gününe iman eden, ya hayır konuşsun ya da sussun.”

Biz insanoğlu kendimizi ilgilendirmeyen yada bilgili olmadığımız konularda oturup dakikalarca yada saatlerce konuşmaktayız. Ömrümüzün en değerli dakikalarını, saatlerini yada günlerini gereksiz konuşmalarda harcarız. Bazen ise gereksiz yere birisi hakkında dedikodu yaparız, böylece hem zamanımızdan kaybederken hem de günah işlemiş oluruz. Peygamber efendimizin bu özel sünneti ise bizlere ha hayır konuşmamızı yada bir konu hakkında bilgimiz yoksa o konu hakkında susmamızı emretmektedir. Boşa harcayacağımız zamanımızı ise Kur’an-ı Kerim okumaya, namaz kılmaya yada başka ibadetlere ayırabiliriz. Müslümana yakışan da bu değil mi ?

7. Hacamat Yaptırmak

Mutlaka uymamız gereken sünnetler arasında hacamatın olduğunu unutmamalıyız. Peygamber efendimizin uyguladığı sünnetlerden olan hacamat tarihler boyunca bir çok kültürde ve bir çok ülkede alternatif bir tıp kaynağı ve şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Tıp dünyasında yapılan çalışmalar gösteriyor ki hacamat; migren, baş ağrıları ve eklem ağrıları da dahil olmak üzere bir çok hastalığa iyi gelmektedir. O halde peygamber efendimizin bu harika sünnetini uygulayabiliriz.

8. Hasta Ziyareti

Peygamber efendimiz(s.a.v) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Müslümanın, müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selâm almak, hasta ziyaret etmek, cenâzenin arkasından yürümek, davete icâbet etmek ve aksırana “yerhamükellah” demek.

Etrafımızdaki küçük veya büyük fark etmeksizin hasta olan akrabalarımızı ziyaret etmenin iki önemli faydası bulunmaktadır: Bunlar akrabalık ilişkilerinin gelişmesi ve Allah’ın bizlere verdiği en büyük nimet olan sağlığımızın ne kadar büyük bir nimet olduğunu hatırlamak için bir vesiledir. O halde hasta olan bir akrabamızı ziyaret etmek unutulmaya yüz tutmaya başlayan akraba ziyaretlerinin yeniden hatırlanmasını sağlamak için harika bir vesiledir.

9.Yemek Yeme Sırasında Oturmak

Çağımızın en büyük sorunlarından birisi olan çalışma ve koşuşturma ortamında insan oğlu ne yazık ki artık yemek yemek sırasında bile oturmaya vakit bulamamakta. Bu nedenle ayakta yemek yiyen insanların sayısı giderek artmakta. Hatta toplumumuza sonradan kazandırılan bir alışkanlık olan fast food tarzı yiyecekler bu alışkanlığı giderek arttırmakta.

Ancak peygamber efendimizin bizlere kesinlikle tavsiye ettiği sünnetlerden birisi olan oturarak yemek yemek tıp dünyası ve bilim insanları tarafından da tavsiye edilmektedir. Sağlık açısından ve obeziteyle mücadele açısından kesinlikle yiyeceklerimizi oturarak yemek tavsiye edilmektedir. Ayrıca oturarak yemek yemek sırasında aile içi sohbetler yapılarak gün boyu bir birinden kopuk yaşayan aile bireylerinin birbirlerine daha fazla yakınlaşması sağlanabilmektedir.

10. Sağ Tarafına Yatmak

Allah Resülü yatağa girdiğinde kesinlikle sağ tarafına yatarak uyurdu. Bu güzel sünnetini de bizlere tavsiye etmişti.

Verimli ve sağlıklı bir güne uyanmak için dikkat edilmesi gereken başlıca noktalardan birisi de kesinlikle uyku düzenine dikkat etmek olmalıdır. Peygamber efendimizin uyku adabı bizlere bu konuda kesinlikle rehber niteliği taşımaktadır.

11. Eve Girişlerde ve Çıkışlarda Selam Vermek

Allah’ın elçisi eve girdiğinde kesinlikle selam vererek girerdi. O Allah’ın selamını vermeden evine girmezdi. Böyle yaparak evdeki şeytanların kovulduğunu söylemiştir. Hiçbirimiz evimize şeytanın girmesini hatta yediğimiz yemeğe şeytanın ortak olmasını istemeyiz. O halde evimize girerken selam vermeyi kendimize alıştırmalıyız. Aile bireylerinin de selamımızı almasını sağlamalıyız.

12.Üç Düğümü Çözmek

Sabah namazına kalkmak bir çoğumuzun yapamadığı ve günün en kıymetli zamanlarını kaçırdığı bir zorluk olmakta. Öyle ki sabah namazı peygamber efendimizin bir çok hadis-i şerifinde söylediği gibi en önemli ibadetlerden birisidir. Uykuyu bırakarak Allah için kalkmak bir insanın yapacağı en önemli ibadet olmaktadır. O halde güne başlamak için çözmemiz gereken üç düğümü şöyle sıralayabiliriz: Uyan, Allah’ı tesbih et ve abdest alıp sabah namazını kıl. Peygamber efendimizin şu hadis-i şerifini unutmayın: “Biriniz uyuyunca şeytan ensesine üç düğüm atar. Her düğümü atarken, düğüm attığı yere eliyle vurarak “üzerine uzun bir gece olsun, yat” dileğinde bulunur. İnsan uyanır ve Allah’ı zikrederse bir düğüm çözülür, abdest alırsa ikinci düğüm çözülür ve bir de namaz kılarsa bütün düğümler çözülmüş olur. Böylece kul canlı, hoş bir halet-i huriye ile sabaha erer. Aksi halde böyle yapmazsa habis ruhlu, içi kararmış ve uyuşuk bir halde sabaha erer”(Buhari,Teheccüd,12

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Benzer Yazılar